Nästa uppehåll: Hemma! Avstigning för samtliga passagerare.

Resan närmar sig sin ändstation. Hemma. Det känns som en evighet sedan som vi var hemma, trots att det bara är tre veckor vi varit borta. Man har nästan glömt hur sängen kändes eller hur kaffet smakade. Även om resan har varit lång, så har målen varit många. Bloggen och mobilens alla foton har varit helt nödvändiga för att hålla isär alla minnen och destinationer.

Sammanfattningsvis:

  • Antal åkta mil med tåg (inkl ersättningsbuss mellan franska gränsen och Milano): ca 6450 km

  • 25 planerade tågbyten

  • Antal steg som vi tagit (exklusive löpturer): 297 000 steg per person under 21 dagar.

  • Högsta dagsnoteringen av steg: 25 000 steg den 17/7 i Amsterdam. Johan och Anna passerade 35 000 samma dag tack vare löptur.

  • Antal km löpning:  83 km på 8 tillfällen (Johan en gång mer och 10 km extra)

Irmas Interrail-kort med tillhörande resplan.

Irmas Interrail-kort med tillhörande resplan.

Våra bästa tågluffartips:

  • Köp till platsbiljetter på sträckor där det är ”tighta” byten. Med platsbiljetter får man hjälp av tågbolaget med ombokning eller lösningar om det blir förseningar.

  • Om man reser utan platsbokning eller har gått om tid under dagen. Planera inte för tight. Då kan en liten försening på 15 min bli förödande. Se istället bytestiden som en möjlighet att få ett snabbt intryck av även den staden. Våra 4 h i Pisa är ett klockrent exempel.

  • Ha få antal kollin och ändra inte antal under resans gång.

  • Ha en liten ”handbagageväska” med alla värdesaker, vatten och resfika. Skönt att kunna lämna de stora väskorna på obevakade bagagehyllorna.

  • Använd tågresorna till att förbereda nästa stad. Ta reda på fakta om staden, sevärdheter, biljetter i kollektivtrafiken, köp biljetter till sevärdheter och boka bord om det behövs. Man sparar mycket tid på att vara förberedd och det gör också att hela familjen är förberedda på vad som händer.

Andra praktiska tips:

  • Vattentermos och snabbkaffe är bra för plånboken och praktiskt vid snabba tågbyten. Lite bestick för att kunna äta improviserat och budgetsmart.

  • Våtservetter och papper är fräscht när tågtoaletterna inte är det.

  • Boende med kök och tvättmaskin är prisvärt och skönt, istället för vanliga hotell. Ta med en burk tvättmedel och några diskmaskinstabletter. Plötsligt dyker det upp en maskin som man vill använda.

  • Nedladdade ljudböcker eller tv-serier och hörlurar har gjort tågresorna. Kombinationen av ljudbok i öronen och att kunna titta ut på landskapet var perfekt.

  • Grenkontakt, det är inte alltid elkontakterna sitter bra till och är tillräckligt många.

  • Sandaler eller flip-flops, smidigt för toalettbesök och heta stenar på stränder.

  • Som vanligt när man lever ryggsäcksliv - packa lika, lär dig hitta i din ryggsäck. Var sak på sin plats.

Nästa gång...

Tar vi nog några få och lite längre stopp. Syftet med denna resa var att visa barnen några av Europas största städer och öka kunskapen om andra världskriget. Perfekt att åka tåg. Nästa gång kommer vi nog vilja landa lite längre på något ställe men tar gärna tåget dit ändå!

Slutet av tåget.

Slutet av tåget.

Berlin

Den sista staden att besöka på vår tågluff var Berlin. En stad som ingen av oss varit i som turist tidigare (Johan var dock här ett par dagar 2017 och jobbade). 

Vi anlände på förmiddagen till Berlin Haufbahnhof. Hotellet låg precis på andra sidan vägen och rummet var redan klart att checka in i. Skönt att få landa lite innan vi gav oss ut i värmen, för att upptäcka denna stad. En stad helt annorlunda än de andra städerna under resan. En blandning av allt. Människor, stilar, byggnadsstilar, öst och väst, finkultur och graffiti. 

Första dagen i Berlin gick vi till fots. Vi passerade riksdagshuset, Brandenburger Tor och tittade på delar av den gamla Berlinmuren vid Checkpoint Charlie. Vi besökte minnesplatser och en stor utställning om förintelsen och tiden före andra världskriget. Vi trillade även in på ett informationscenter om EU-parlamentet med 360 graders bio, något som Ida och Irma gillade. 

public.jpeg

Vi varvade alla intryck med lite shopping och häng i ”Mall of Berlin”. En annan butik/café  som besöktes var ”Steel Vintage Bikes”. Här åt vi lunch, kollade på cyklar och Johan gjorde viktiga inköp av nya cykelkepsar. 

public.jpeg

Kvällen avslutades med en snabb flykt undan världens regnskur, in på en Indisk restaurang. Efter regnet var stan nästan tom på folk och vi kunde skutta hemåt längs ”Unter den Linden” i duggregn. 

public.jpeg

Vår andra dag i Berlin startade med sovmorgon för den yngre generationen och ett 17 km långt löppass för den äldre. Vi hade ritat ut bansträckningen av Berlin Maraton på kartan och sprang den första delen. Kul att springa efter karta (gav lite orienteringsfeeling) men som vanligt jobbigt med alla trafikljus och vanliga människor som ska till jobbet. Men det är smällar man få ta, när man väljer att se nya städer i sina löparskor.

public.jpeg

Sedan var våra ben värda ett dagkort i kollektivtrafiken. Vi tog spårvagnen bort till Alexanderplatz och Fernsehturm. Budgetlunch från en matbutik, intogs på torget. Sedan valde vi att åka upp till Hotel Park Inn:s takterrass på 150 m höjd. Här hade man en fantastisk utsikt över hela staden och tornet (368 m) i förgrunden.  Man kunde dessutom köpa öl och glass och slå sig ner i en solstol utan att trängas.

Fernsehturm

Fernsehturm

Till kvällen hade vi bokat bord på Hard Rock Café. Premiär för alla damer i familjen. Det smakade gott och var en kul grej. Men vi höll oss från att köpa dyra tröjor eller ölglas. 

Madonna och Anni Lennox

Madonna och Anni Lennox

Tredje dagen i Berlin blev lite alternativ. Vi tog tåget till Ostbanhof där Irma körde Merklintåg, innan vi tittade på graffitimålningar på den gamla muren i ”Berliner Mauer East side Gallery”. Mäktigt. 

public.jpeg

Irma kör tåg med publik i form av äldre män med barnasinnet kvar.

public.jpeg

Vi tog tåget vidare till stadsdelen Kreuzberg. Köpte med oss lunch och gick in genom porten till oasen Prinzessgärten. Här blev vi kvar en bra stund och kollade på alla odlingar, njöt av atmosfären och av en fantastisk plommonkaka. 

public.jpeg

Laddade med ny energi tog vi tåget till ännu en stadsdel - norr om centrum. Här gick Johan och Irma på en underjordisk guidad tur bland skyddsrum och tunnlar. Ida och Anna ägnade sig istället åt shopping och att hålla sig torra under ytterligare en störtskur. 

Vi lämnade Berlin med en känsla av att här finns det mycket kvar att se och uppleva. Hit kommer vi säkert tillbaka. Så enkelt att resa hit också. Nattåg direkt mellan Malmö och Berlin. 

public.jpeg

Wien

Besöket i Wien skilde sig mycket från övriga stadsbesök under den här tågluffen. Här var det nämligen ett dubbelt syfte. Att se Wien och att besöka Johans bonus-syster Therese och hennes dotter Anna. Barnens kusin. Vi har aldrig hälsat på dem här i Wien tidigare och nu var det verkligen dax. Vi fick bo hemma hos dem i den lilla staden Klosterneuburg, ca 10 min tågresa från centrala Wien. 

public.jpeg

Vi varvade besök inne i Wien med god hemlagad mat och bad i poolen hemma hos Walter, Thereses <3.

Wien var en stad som ingen av oss besökt tidigare. Vi blev imponerade av alla fantastiska byggnadsverk. Stephansdomen, Spanska ridskolans stall och Hofburg är några exempel. Till slut så var det så mycket krusiduller och tjusigheter så att man blev ”mättad” och kunde inte ta in mer. Wien var också en väldigt ren och enkel stad att turista i. Vi fikade på Café Mozart, ett av de klassiska kaféerna med kristallkronor och vita dukar. Är man i Wien måste man ju äta en bit Sachertårta! 

public.jpeg

Walter hämtade oss med bil och sen tog vi vägen via bergen med vinodlingar och en vidsträckt utsikt över Wien och Klosterneuburg. Vi hade också turen att vara på besök då en av de lokala vinbönderna hade sommaröppet i sin trädgård. Massa smårätter och bakverk avnjöts i kombination med olika sorters viner. Mycket trevligt. 

public.jpeg

Dag två startade med ett löppass upp i bergen, förbi vinodlingar och fruktträdgårdar. Riktigt tuffa uppförsbackar men utsikten var belöningen. Sedan blev det frukost och turistande i Klosterneuburg. Stiftskyrkan och byggnaderna runt stiftet var imponerade! Eftermiddagen ägnades åt ett besök på Konsthistoriska museet i Wien. 

public.jpeg

Från Wien tog vi nattåget till Berlin. Förstklassigt boende som inkluderade både frukost och mousserande vin i kupén.

public.jpeg

Rom

Ett och ett halvt dygn i Rom. Till bredden fyllt med vin, sevärdheter, gelato och en löprunda. Det är tur att vi varvar med resdagar, så att vi hinner pusta ut mellan stadsbesöken. Tågresorna gör att vi hinner ikapp och får lite tid för oss själva. 
Vi kom till Rom vid middagstid. Tog Metron ett par stationer och letade oss fram till hotellet/vandrarhemmet. Koden vi fått fungerade, rummet var klart och nyckeln låg på bordet som avtalat. Många gånger under resan har vi checkat in med hjälp av portkoder och Whatsapp-meddelanden. Med engelska direkt från Google translate. Det har gått förvånansvärt bra. 

public.jpeg

Första kvällen i Rom hade vi turen att få plats på en restaurang en halv trappa ner, skarp belysning och usel akustik. Fullt med italienare och massa prat. Vi blev serverade av en kort dam som vi gissar var ägarens mamma. Minst ett par brorsor och några kusiner gissar vi också fanns  bland personalen. Pizza och pasta avnjöts. Precis så gott som man tänker sig att det ska smaka i Italien. 

Morgonen därpå klev vi upp redan kl 6 för att hinna få ut maximalt av morgonsvalkan. Springturen gick längs med delar av den gamla stadsmuren. 6 km fick räcka i värmen.

public.jpeg

Frukosten åt vi på en parkbänk med utsikt över Coluseum. Men vi hade valt att inte gå in där idag och det var nog klokt med tanke på köerna. Istället, med våra förköpta biljetter, gick vi direkt in på ”Forum Romanum” och kullen Palatinen. Imponerande och hissnande.

public.jpeg

Det var hit som alla vägar gick då Romarna anlade staden och härifrån som avstånden till provinserna mättes. Därav uttrycket att alla vägar bär till Rom.  Byggnader och lämningar från 500 år före kristus. Därefter betesmarker och medeltida byggnader uppepå det. Utgrävningar har tagit fram den marknivån som var för ca 2000 år sedan. 

public.jpeg

Som avslutning på besöket fick vi plats på en visning av kejsar Neros palats som numera låg under marknivån. Med hjälp av filmer och VR-glasögon kunde vi föreställa oss palatsets stora salar med marmor och väggmålningar, fontäner och pelare. Barnen var särskilt fascinerade och det var dessutom svalt nere under marken. 

Efter en förmiddag ute i solen var det skönt att komma hem till rummet med AC. Lunch-mackor och siesta. 

Efter siestan tog vi Metron till Spanska trappan. Promenerade förbi Fontana di Trevi, Pantheon och en rad andra byggnadsverk. Lite butiker och fika på ett litet torg. Irma hittade en efterlängtad kjol. Lite extra plats fanns ändå i hennes ryggsäck, annars finns det inte mycket utrymme för några större inköp. 

public.jpeg

Kvällen i Rom avslutades på en uteservering på ett torg med pizza, tipp-topp lasagne (enligt både Irma och servitören), sallad och pasta. Ida testade också nyheten ”bubble-milk” på vägen hem.

Vi fick en varm och lyckad dag i Rom men inser att det finns mycket kvar att sevärdheter uppleva. Gärna en annan årstid dock. Värmen och alla andra turister var besvärande. Vi slogs också av att det var väldigt skräpigt och många illa-luktande soptunnor på vägarna. Stor skillnad mot vad vi sett i norra Italien. 

Camogli

Den lilla italienska badorten Camogli uppfyllde många definitioner på semesterparadis. För oss blev detta en välbehövd paus efter storstäder och tågbyten. Vi fick chansen att stanna upp, slappna av och bada!!! Orten har en historia av fiskeby i regionen Ligurien på den italienska nord-väst kusten. Vackra stenhus som klättrar upp på bergssidan och nedanför detta en stenstrand (runda slipade stenar) och ett turkost medelhav. Trappor och smala gränder utmärker också den lilla staden.

public.jpeg

Vi hyrde en lägenhet med kök, tvättmaskin och balkong. Dessutom fanns det en pool i något som kan liknas en ”bostadsrättsförening”. Vi hade det så himla bra här, så vi stannade ett dygn längre än planerat. (Eller eftersom vi kom fram senare än planerat så blev det egentligen bara ett halvt dygn extra). Detta hängde också ihop med värmeböljan som slog till mot Florens. Prognosen lovade över 40 grader varmt. Då var det ingen av oss som var sugna på att åka till denna storstad, som ligger som i en gryta, och bli kokta i en lång kö till katedralen.

public.jpeg

Camogli ligger perfekt för att ta sig till med tåg. Gångavstånd från stationen till hotell, strand, butiker, bageri och restauranger. Många Italienare reser hit och har semesterlägenheter här. Även en del svenskar, tyskar och fransmän hade hittat hit.

Vi hoppas på att kunna resa tillbaka hit, den dagen som vi är sugna på en riktig sol- och badsemester, kryddad med god glass, vackra solnedgångar och färsk fisk. 

public.jpeg
public.jpeg

Paris

Man skulle kunna stanna länge Paris men vårt stopp här på denna resa blev 1,5 dagar. Både Johan och Anna har varit här minst 2 gånger tidigare så det blev Ida och Irma som fick välja sevärdheter. Och resultatet av det blev att vi delade på oss. ”Team Irma-Anna” köade i 2 h för att åka upp i Eiffeltornet. Målet var att åka ända till toppen men under tiden som vi stod i kö så blev det stängt till toppen. Men vi kom till 2 våningen och utsikten var magnifik. En sådan stooooooor stad! 

public.jpeg

”Team Ida-Johan” tog istället en lång promenad med målet inställt på Triumfbågen, som också är målet i Tour de France. Även utsikten från toppen av Triumfbågen var hisnande. 

public.jpeg

Vi återsamlades efter diverse spännande T-bane-turer i Montmartre. Härligt att fika och ha så mycket att berätta för varandra!!!

Vår Paris-vistelse innehöll även ett besök vid NotreDame, stadsbuss genom staden med Anna som guide, pastamiddag i lägenheten med franska ostar och rödvin och en riktigt trevlig 12 km-löprunda längs med kanalen på morgonen. Det kändes riktigt franskt att springa sista biten med den nyinköpta frukostbaguetten i handen.

Budkavle? Nix, frukostbaguette

Budkavle? Nix, frukostbaguette

Normandie

Från Amsterdam och Heemskerk tågluffade vi oss igenom hela Holland och Belgien ner till norra Frankrike. Många tågbyten men alla gick bra.  Som på räls. Vid middagstid nådde vi staden Rouen. Regionhuvudstad i Normandie. Väldigt mycket bevarat av den gamla stadskärnan. Floden Seine som ringlar sig genom staden och böljande gröna berg runt omkring. Hit vill vi återvända. Vi hade dessutom lyckats fått tag på ett väldigt bra boende. En lägenhet med bra wifi, tvättmaskin, fönster i modellen fransk balkong och himla sköna sängar (+en bra bäddsoffa).

public.jpeg

Efter att ha klarat av den (för de vuxna) obligatoriska 10 km-rundan och frukosten hämtade Johan och Irma ut våran hyrbil. Bilen tog oss snabbt ut genom stan och ner mot kusten. Vi siktade in oss på hamnstaden Ouistreham, där vi hittade en lunchrestaurang uppe i byn (och inte nere längs strandpromenaden). Riktigt god och vällagad fransk mat. Alla var så nöjda.

Efter mat kommer bad. Denna gång i självaste Engelska kanalen. Svalkande! Efter det styrde vi bilen söderut längs kusten. Johan fick agera historiebok och kunde svara på de flesta av Ida och Irmas alla frågor om landstigningen i Normandie för 75 år sedan. Det var tidigt på morgonen den 6 juni som de allierade landsteg stränderna här. Vi passerade minnesmonument och såg rester av hamnarna som byggdes. Vid Omaha Beach tog vi ett längre stopp och gick ner i skyttevärn. Det var här som de amerikanska styrkorna tog sig i land. Starka intryck att se platsen i verkligheten. Nästa starka upplevelse blev ett besök på en kyrkogård med 21 000 stupade tyska soldater.

public.jpeg

Vi avslutade vår dag i Normandie med ett besök i Bayeux. Det var också en liten mysig stad men väldigt fullt på alla matställen och fullt av hungriga turister. Pizza fick bli räddningen innan vi återvände till Rouen. Vi dröjde oss kvar en förmiddag extra i Rouen. Besökte en av alla vackra kyrkor. En klosterkyrka med magnifik takhöjd. Avnjöt termoskaffe i en park där Ida gick loss på utegymmet och vi kollade ett fantastiskt byggnadsverk Jeanne Dark-katedralen. Till lunch blev det crêpes och lokalproducerad torr cider (som uppenbarligen skall drickas ur en vid kopp). 

Kall cider i kopp.

Kall cider i kopp.

Tågluff

Efter 5 dagar med Interrail-kort känner vi oss tillräckligt varma i kläderna för att våga uttala oss. Hittills har det gått kanonbra. En 20-min försening på ett tåg mellan Hamburg och Osnabrück var nära att ställa till det för oss. Men även anslutande tåg var sent så det löste sig. Stressnivån var dock besvärande hög under den resan. Annars är stressnivån väldigt låg. Vi sover, läser, fikar, lyssnar på musik eller ljudbok och bara ”tomglor” ut på landskapet som passerar förbi. Man kan också prata om mycket som man ser. Olika arkitektur, olika grödor, naturtyper, solceller, cyklar, konstiga bilar osv.

För oss har det funkat bra att ha ryggsäckar med bra bärsystem, som går att slänga upp på bagagehyllan eller lämna en bit bort på tåget. Värdesaker och fika i en lite väska som man kan ha i knät. Våtservetter för vissa ofräscha toaletter (men oftast så behövs de inte).

Hitta resor genom appen: Rail Planner. Boka platsbiljetter genom telefonsamtal till Linkon/europarunt i Sverige. Köpa Interrailkort genom europarunt.se. Inte plättlätt men snudd på. 

public.jpeg

Köpenhamn

Att turista i Köpenhamn på en mulen och småkall måndag, blev inte som vi tänkt oss men himla trevligt ändå. De flesta museer var stängda, så vi fick upptäcka staden på andra sätt. 23000 steg fick vi ihop och då åkte vi ändå tunnelbana en bit! Den vuxna delen av familjen började dessutom dagen med 12 km löpning, genom Christiania och morgontrafiken (=många cyklister). Botaniska trädgården var en riktig oas och väldigt fin. Besvikelsen blev dock stor hos Ida, då fjärilshuset var stängt. Vi promenerade genom kastellet för att komma fram till ”Den lille Havsfruen”. Efter att ha kryssat oss igenom alla horder av turister, så blev besvikelsen hos Irma stor, eftersom statyn var  betydligt mindre än vad hon tänkt sig. Men besvikelser går att bota med en riktigt god och lyxig lunch. Olika varianter av ”fish & chips” vid fönsterbord ut mot vattnet. Med nya krafter tog vi oss an Amalienborg, Strøget, Nyhavn och Rådhustorget.  Vi kollade också in två moderna byggnader längs med vattnet, DAC (arkitektur-center) och Den svarta diamanten (Kungliga biblioteket). Dagen avslutades på en kombinerad cykelaffär/verkstad/café. Vissa dräglade över cyklar, andra över smörrebröden. Det samlade omdömet blir att Köpenhamn är en mysig stad som vi gärna återvänder till. Kanske för universitetsstudier eller bara för att vi har mycket kvar att se och många Carlsbergs kvar att avnjuta på någon fin uteservering. 

Key to the future

Key to the future

Äntligen på väg

Så är vi äntligen på väg. Eller på räls rättare sagt. Resan som vi började planera redan på jullovet. Då, med en Europakarta och massa post-it-lappar med önskningar. Nu, med varsitt Interrail-kort.

Tåget rullar ut över Öresundsbron och vi lämnar Sverige bakom oss. Nu väntar Köpenhamn, lunchstopp i Hamburg, Amsterdam, Normandie (staden Rouen), Paris, bad-/fiskebyn Camogli i norra Italien, lunchstopp i Pisa, Florense, Rom, Wien och slutligen Berlin.

public.jpeg

Amsterdam

Staden som överraskade! Så många fina hus och gränder. Och kanaler överallt. Vi blev positivt överraskade. Vår heldag i Amsterdam ägnades åt 3 väl utvalda sevärdheter. Nr 1; En parkbänk från en mycket viktig scen ut ungdomsfilmen ”Förr eller senare exploderar jag”. Bänken var inte ens original men ändå. Vi var inte de enda turisterna på plats med tonårstjejer...

Väldigt viktig bänk.

Väldigt viktig bänk.

Efter det slängde vi oss ner på första och absolut bästa uteserveringen i ett fat-kanal-hörn. Öl och avakadomackor, det kan dom här i Holland. Nr 2; Nu blev det finkultur i form av Van Gogh-museet. Mycket fina målningar och tjusig byggnad. Väldigt fascinerande levnadsöde. Nr 3; Anne Franks hus. Detta såg vi bara från utsidan vilket vi bestämt innan. Annars hade man behövt boka biljetter för länge sedan.

Mellan detta hann vi också med någon Appel-store, kolla in teatern, se massa cyklister, se massa fina kanalbåtar, äta nån glass, dricka kaffe och äta middag på en lagom fin uteservering. Men vårt besök i Amsterdam stannar inte vid detta.

public.jpeg

Vi bodde nämligen i Harry Potters värld. I ett slott i rummet Hedwig, ett par mil norr om Amsterdam i en liten ort som heter Heemskerk. Vi hittade hit för att det skulle finnas en cykelväg med inbyggda solceller här. Tyvärr så blev det nog ingen succé och Anna hittade dem inte. Trots idogt sökande och frågande. Att bo på slottet och se dess fina park var dock en minnesvärd upplevelse, så det var väl värt en lite längre tågresa. 

public.jpeg